Wordpress’e yeni başlayanlar için temel birkaç sorun vardır.
- Nasıl türkçeleştirim?
- Tema seçimi ve yönetimi
- Hangi fonksiyon için en uygun eklenti hangisidir?
WordPress’in temalar sayfasındaki indirilme adetleri ve oylamalardan aldıkları puanlar elbette sizlere seçiminiz konusunda faydalı olacaktır. Ancak ben yine de burda en sık kullanılan ve size büyük faydalar sağlayacak eklentilerden bahsetmek istiyorum.
Akismet
Sitenizin güvenliği için kullanmanız gereken bir eklenti. Otomatik gönderilen mesajlar gibi konularda çok etkili. Sitenizi çöplüğe dönmekten kurtaracak en etkili eklentilerden biridir.
All in One Seo Pack
SEO ihtiyaçlarınızı karşılayacak ve arama motorlarında özellikle Google’da arama sonuçlarında en üstlerde çıkmanızı sağlayacak bir eklentidir. Yazılarınızın ve sayfalarınızın title, description gibi özelliklerini manuel olarak değiştirmenize imkan sağlıyor. Bunun dışında birçok özelliği de mevcut.
Broken Link Checker
Sitenizin linklerini bir robot salarak kontrol ediyor ve sitenizdeki kopuk bağlantıları bularak size e-posta ile bildiriyor. Bu eklenti sayesinde sağlam dış linkleri bulunan bir web sitesini garanti altına almış oluyorsunuz.
Contact Form 7
Sitenizin iletişim bölümü için olmazsa olmaz bir eklenti. İrtibat kutusunu özelleştirme, istediğiniz alanları ekleyebilme gibi özellikleri mevcut. İletişim formu eklentileri arasında Grunion Contact Form’u ikinci sırada bırakan bir eklenti. Bir çok klasik irtibat formu ziyaretçinin bıraktığı mesajı size e-posta yoluyla ulaştırıyor. Contact Form 7 üzerine kurulacak bir DB (veritabanı) eklentisi ile de isterseniz bu mesajları sitenizin veritabanında biriktirme ve arşivleme imkanınız bulunuyor.
Google Analytics for WordPress
Sitenizin Analytics entegrasyonu için mutlaka kullanmanızı tavsiye edeceğim bir eklenti. Bunun sayesininde Analytics’in wordpress için sunduğu tüm imkanları (yazarlara göre istatistik gibi) kullanabiliyorsunuz.
Google XML Sitemaps
Google Site Yöneticisi Araçları yani nam-i diyar webmaster tools için gerekli bir eklenti. Sitenizin XML site haritasını oluşturuyor. Blog yazıları, etiket sayfaları gibi farklı formattaki sayfalara farklı öncelikler atayabiliyor ve/veya bu sayfaların site haritasında yer alıp almayacağına karar verebilirsunuz ve arama motorlarının daha rahat sitenizi indexleyebilmesi için gzip ile sıkıştırılmış bir site haritası da üretebiliyor.
KB Robots.txt
WordPress’in ürettiği robots.txt sanal bir dosya olduğu için bunu fiziksel bir dosya gibi editleme şansınız yoktur. Bu eklenti sayesinde robots.txt dosyasını sanki bir fiziksel dosyaymış gibi düzenleyebiliyorsunuz.
NextGen Gallery
Sitenizin fotogaleri ihtiyacı için biçilmiş bir kaftan. Fotogalerinizin tırnak fotoğraflarını (thumbnail), ve büyük fotoğraflarını kolayca oluşturabiliyor ve yönetebiliyorsunuz. Açılan pop-up divison’lar için ise farklı tasarım ve efekt seçenekleri sunuyor. Fotogalaleri ihtiyacı için bence diğer alternatif eklentilere göz atmanıza bile gerek yok.
SyntaxHighlighter Evolved
Eğer sitenizde kod parçacıkları yayınlamayı düşünüyorsanız bu eklenti tam size göre. Satır numaralandırması ve syntax’a uygun renklendirmeler ile yazdığınız kodların programcılar tarafından daha kolay okunur hale getiriyor.
WordPress Portfolio Plugin
Özellikle web tasarımcılarının portfolio siteleri için çok yararlı bir eklenti. Hatta ben de eklentinin yakın takipçisiyim ve eklentinin gelişmesi için yazılımcısı ile irtibat halindeyim. WP Portfolio plugin ile sitenize güzel portfolio bölümleri ekleyebilirsiniz.
WP-Cufón
Meşhur Cufon Jquery eklentisini wordpress’inizde kullanmak için bu eklentiyi mutlaka deneyin ve sitenizi istediğiniz özel fontlar ile görselleştirin.
WP-DBManager
Bu eklenti ile veritabanınızı yönetebilir ve peryodik veritabanı yedeklemeri gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca sevdiğim bir özelliği ise, peryodik aldığı yedekleri size e-posta yoluyla ulaştırıyor olması. Böylelikle veritabanınızın emin ellerde olduğunu hissedeceksiniz ve içiniz rahat olacak.
W3 Total Cache
W3 Total Cache ile sitenizin performansını arrtırabilir açılış hızını en aza indirgeyebilirsiniz. Gzip ve Deflate gibi methodları kullanmanıza, cache ayarlarını yönetmenize izin veren bir program. Ayrıca siteniz için bir CDN kullanıyorsanız bunu da sisteme tanıtıp yüklediğiniz resim gibi statik içerikli dosyaları direk bu CDN’e yüklemenize de izin veren bir eklenti.
WP to Twitter
Blog’unuzda yazdığınız metinlerin twitter sayfanızda görüntülenmesini istiyorsanız WP to Twitter tam size göre bir eklenti.
SI Anti-Spam
SI Captcha ile sitenizin yorum alan sayfalarına ve makalelerine captcha alanı tanımlayabilir ve captcha’nın ayarlarını (kirlilik, arkaplan rengi, flash okuma özelliği) gibi ayarlarını yönetebilirsiniz ve böylece sitenizi spam mesajlardan koruyabilirsiniz.
Eklentilerin sitelerini bu makaledeki başlıklarına tıklayarak ziyaret edebilirsiniz. Unutmayın ki ücretsiz olan eklentilerin geliştiricilerini yapacağımız donation yani bağışlarla eklentileri finanse ediyorlar. Programcılık yeteneği olan arkadaşlarımız da emek anlamında katkılarını sağlayabilirler.