QR Code ile İş Modellerinizi Geliştirin
QR Code Nedir?
Wikipedia tanımıyla:
QR Kodu adını ingilizce Çabuk Tepki (Quick Response) kelimelerinin baş harflerinden alır. Mobil cihazların kameralarından okutulabilen özel matriks barkod (veya iki boyutlu barkod) türüdür. 1994 yılında geliştiren Japon Denso firmasına patentlidir. Kod genellikle kare beyaz fon üzerinde siyah motiflerden oluşur.
QR Kodda hangi veri tipleri kullanılır
QR Kod ile
- URL
- Metin
- Telefon Numarası
- SMS
Verilerini şifreleyebilirsiniz. Teknik olarak QR kod ile şifrelenebilen veritipleri bunlar. Bundan sonrası ise tamamen amacınıza ve hayalgücünüze kalıyor.
QR Kod ile Nasıl Farklılık Yaratırım?
Yukarıda bahsettiğimiz 4 adet veritipi ile bir çok şey yapmak mümkün. Öncelikle bilinmesi gereken şey şudur. QR code şifrelenmiş bir görüntü olduğu için merak uyandırıcıdır. İnsanlar merak ettikleri için akıllı telefonlarından kodunuzu tarayıp “acaba ne veriyor bize bu kod” diye merak edecekler. Bu merakın ardından ise yaratıcılığınızı kullanarak hedef kitlenizi şaşırtmak ve dolayısı ile etkilemek ise sizin elinizde.
Metin QR Kod
Bu veritiplerinin en verimsizi olan text ile başlayalım.
Reklam sloganınızı şifreleyin: İnsanlar direkt gördükleri reklam sloganınızı belki de okumayacaklardır. Ancak tarattıktan sonra gördükleri slogan daha çok akıllarında kalıcı olacaktır.
Bunun yanında insanları şaşırtacak, satın alma için bir call to action içeren bir cümleyi vs herşeyi text formatında şifreleyip insanların merakınızı cezbedebilirsiniz. Ancak text içeren QR Kod çok fazla tekno-fonksiyonel olmadığı için okutarak insanlara yaptırabileceğiniz aksiyonlar üzerine yoğunlaşabilirsiniz.
Telefon Numarası içeren QR Kod
Aklıma ilk gelen elbette ki tele-marketing oluyor. Tele-marketing hattınızın telefon numarasını şifreleyin ve insanların akıllı telefonlarından okutmasını sağlayın. Hedef kitleye kodu tarattığınızda müşteri adayınızın tek yapması gereken “ara” tuşuna basmak olacak. Yani artık müşteriniz size bir tuş kadar yakın.
SMS içeren QR Kod
Direk yapılacak aksiyonun adı hemen belli oluyor. SMS marketing. “Hava durumu yaz 2222’ye gönder hava durumu günlük cebinize gelsin” tarzında reklamda yapmak istediğiniz şey insanların bu SMS’i yazıp bir servise göndermesini sağlamak. İşte bu noktada QR Kod ile bu SMS’i siz yazıp insanların telefonlarında gönderilmeye hazır bir hale getirebilirsiniz.
URL içeren QR Kod
İşte işin en fonksiyonel ve en yaratıcı tarafı burası. URL içeren QR kod dediğinizde yapabileceğiniz ilk şey insanlara hedef reklam yapabilmek. İnsanları her türlü mecra’da www.sirketinizinsitesi.com adresine yönlendirebilirsiniz. Ancak insanların akıllarında tutamadıkları bir URL’ye yönlendirmek için (Örn: www.sirketinizinsitesi.com/tr/hakkimizda/misyonumuz/tarihcemiz) gibi uzun bir URL’yi direkt mobil telefonlarından ziyaret etmelerini sağlayabilirsiniz. Bu elbetteki yapılabilecek en basit uygulama.
Bildiğiniz gibi bir websitesi size HTML response cevap verir. Bunun yanında web sunucunuz bir URL’den image, PDF gibi farklı formatlarda da response verebilir. Peki bu ne anlama geliyor?
Online Kartvizit
Vcard response veren bir sistem yaratmanız ve URL’lerini karekod ile şifrelemeniz durumunda bir online kartvizit sistemi yaratabilirsiniz. Yani ziyaretçiler www.sitenizinadresi.com/kartvizit/rizasirman adresine gittiğinde Rıza Sırman’ın outlook bilgilerini telefonlarında outlook irtibatı olarak görüp, adres defterlerine ekleyebilirler.
Offline’ı Online’a Çevirin, Çevreci tutumunuzu sergileyin
Baskı için hazırladığınız katologunuzun ajansınız ve/veya matbaanız baskıdan önce bir PDF’ini hazırlayacaktır. Bu kataloğun bir de mobil cihazlarda çalışabilecek bir light sürümünü hazırlatın. Bunu web sitenizden indirilebilecek bir yere yükleyin. Ve basılı kataloğunuzun arkasına “Doğa’yı düşünün, bu katalogu almak yerine burdaki karekodu okutun” deyin. Böylece bir defa okunup çöpe gidecek katalogları ve dolayısı ile kesilecek ağaçları kurtarmış olacaksınız. Müşterinize ve/veya müşteri adayınıza ne kadar çevreci bilince sahip bir şirket olduğunuzu bir kez daha ispat etmiş olacaksınız, ve baskı maliyetlerinizi en aza indireceksiniz. Daha az katalog bastıracaksınız. Ayrıca katalogunuzu indirecek kişi bu kataloğu kolayca başkaları ile de paylaşabilecek.
Offline mecrayı multimedia’ya dönüştürün
Bir dergiye yeni hazırladığınız bir ürünün ilanını çıkacaksınız. İlanın kenarına, söz konusu ürünün reklam videosunun URL’sini şifreleyip ekleyebilirsiniz. Böylece okuyucu üzerinde daha büyük bir etki yaratacak ne kadar teknoloji dostu bir şirket olduğunuzu tekrar vurgulayabileceksiniz.
Ölçümlemeyi Göz Ardı Etmeyin
Karekod ile açılan URL’lerinizde bir analytics sistemi kurun. Örneğin online kartvizitlerinizde böyle bir analytics kurdunuz diyelim. Ne elde edeceksiniz? Elbette ki en çok müşteri ziyaretine giden müşteri temsilciniz kim bunu öğreneceksiniz.
Veya az önceki dergi ilanı örneğinde olduğu gibi video izlenmeden önce arkada bir analytics çalıştırabilirseniz, ilanını çıktığınız 6 adet dergiden en fazla hangisinin okunduğunu akıllı telefon kullanıcıları filtresi altında tespit edebilirsiniz. Böylece basılı mecralarınızı değerlendirme noktasında, tirajlara ek olarak, farklı bir performans kriteriniz daha olabilir.
Elbette ki QR kod ile yapabilecekleriniz sadece bunlar değil teknolojiyi yakından takip eden bir dijital iş geliştirme uzmanı iseniz eğer, çok daha farklı çözümler üretebilir, satışlarınızı arttırabilirsiniz.
İnternette bir çok ücresiz karekod üretici site ve karekod tarayıcısı uygulama bulabilirsiniz.
Ücretsiz ve size tavsiye edebileceğim servislerden birisi ise qrcode.kaywa.com
koddan iyi bir şey bekliyordum, gerçekten iyimiş :))
QR-Kod’lar son zamanlarda cidden cok populer oldular ben kedime birtane yaptim 😀 oyle zor birseyde degil http://qrcodegenerator.pw/ adresine girin bir tane yapin yaziciyla cikarin istediginiz yere asin 🙂
Guzel yazi olmus bu arada 😉
Teşekkürler Emin Bey, qr-code 4 farklı formatta veri depolayabiliyor. Geriye kalan artık bir dijital pazarlama kampanyasında sizin yaratıcılığınıza kalıyor…
teşekkürler
Bilmiyodum Ögrenmiş oldum 🙂
Güzel sistem ilerde daha da yaygınlaşır qr kod